Restauratie Batzorgel in Beeld

De voorbereiding

In mei 2018 is het GT Batz orgel in de Pieterskerk te Breukelen pijp voor pijp ontmanteld. Ook de gehele kast is uit de kerk gehaald. Het geheel is naar de werkplaats van Van Rossum overgebracht. Een aantal foto's als impressie van deze operatie:

Deze fondsen ondersteunen de restauratie
De Frans Mortelmans Stichting
Stichting Vrienden van de Pieterskerk
Protestantse gemeente Breukelen, orgelfonds

De restauratie

In de werkplaats is eerst de orgelkast weer hersteld. Daarna zijn de ambachtslieden begonnen aan het maken van de balgen volgens historisch model. Gelukkig konden in het balghuis nog voldoende aanwijzingen gevonden worden om ze in oude staat te herstellen.

Daarna is men begonnen aan het pijpwerk. Een geduldig werkje om elke pijp weer de juiste toon te laten spreken.

Naast de klankkleur is ook de kleur van de kast van belang. De schilder heeft daarom een verfonderzoek laten uitvoeren. Het orgel heeft een imitatie houtkleur gehad (4), maar de orginele kleur (2) komt in de buurt van de huidige kleurstelling. Die houden we dan ook aan om het orgel te schilderen.

Klinkt weer

De planning is om het orgel voor de kerst van 2018 weer in de kerk te laten klinken. Een periode van 9 maanden is echter te kort gebleken. Een noodzakelijke versteviging van het orgelbalkon en uitgelopen planning van de schilder zijn hier de oorzaken van.

Met geïnteresseerde gemeenteleden op bezoek bij het orgel op 27 1 2018

De drie nieuwe balgen zijn klaar, trappen maar:

Grootste deel van het pijpwek is gestemd en geplaatst

Op 20 november is het orgelbalkon verstevigd om toekomstige verzakkingen tegen te gaan:

In januari 2019, later dan gepland, kan de schilder beginnen. Het kleurenonderzoek is afgerond, het blijft ongeveer de huidige kleur.

Balgenhok in nieuwe kleurstelling en nu met drie tredes

GT Batzorgel Pieterskerk balgenhok

De nieuwe looks bijna onthuld

De nieuwe looks van het orgel komen nu al duidelijk in beeld. Op 23 maart is het gereed!

Restauratie schilderes werkt de bordjes punctueel bij

Wolters en Ovink restauratieschilders aan de slag