Rampjaar 1672 in Breukelen

Breukelen heeft net als de Vechtstreek in rampjaar 1672 zwaar te lijden gehad onder de Frans belegering. Ook de Pieterskerk kwam er niet ongeschonden uit. Samen met het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (RHC) en de Historische Kring Breukelen (HKB) besteden we hier aandacht aan. Bij het RHC zijn een aantal kerkelijke archieven, waaronder die van de Pieterskerk in Breukelen tentoongesteld.

“Breukelen in brand! Rampjaar 1672-1673” is de titel van
een symposium op 22 oktober 2022 in de Pieterskerk.
Zie poster & persbericht & een video verslag.

De activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door subsidies van de gemeente Stichtse Vecht,
het SBB Fonds, het Prins Bernard Cultuurfonds en de stichting SoCuBel.

Wat is het rampjaar 1672?

In 2022 is het precies 350 jaar geleden dat de Engelsen, Fransen en de bisschoppen van Keulen en Münster gezamenlijk de Republiek, het huidige Nederland, aanvielen. Doordat de Oude Hollandse Waterlinie de opmars van de Franse troepen tegenhield, was de Vechtstreek ruim een jaar lang het frontgebied van de Staatse soldaten van de Republiek en de Franse troepen. Door de vele verwoestingen en plunderingen is het jaar 1672 de geschiedenisboeken ingegaan als het Rampjaar. De Vechtstreek heeft zwaar geleden onder de Franse soldaten. Dorpen als Abcoude, Nigtevecht en Waverveen werden voor een groot deel met de grond gelijkgemaakt. 

Bijzondere archiefstukken uit het RHCVV

De brieven, verslagen, prenten en objecten in de tentoonstelling geven een goed beeld van de gebeurtenissen tijdens het Rampjaar.  Zo bevindt zich in het kerkarchief van de Rooms-Katholieke parochie in Abcoude een verslag over de gebeurtenissen in Abcoude in 1672, waarbij de rol van pastoor Vennicx uitgebreid wordt beschreven.

Gedenkborden in de Pieterskerk

In de Pieterskerk van Breukelen hangen twee grote borden om het rampjaar nooit meer te vergeten.

Het Rampjaar 1672 in Nederland

Op de landelijke website over het rampjaar vindt u nog meer informatie, achtergronden en agenda met alle evenementen in Nederland. U kunt zich ook laten meevoeren door Maarten van Rossum die over het rampjaar 1672 in Utrecht vertelt.