Bonifatiusjaar

Bonifaitusjaar, Pieterskerk Breukelen Woerden

Bonifatius is de Engelse missionaris/zendeling aan wie Breukelen en Woerden hun kerstening te danken hebben. In 720 preekte en doopte hij onder de Friezen, de toenmalige bewoners van dit gebied. Hij wijdde hun offerplaatsen aan de heilige apostel Petrus en daar getuigen nog steeds de Pieterskerk te Breukelen en de Petruskerk te Woerden van. In 2020 vieren Breukelen en Woerden – dankzij Bonifatius – al voor de 1300ste keer Pasen, Hemelvaart, Pinksteren en Kerst en dat mag natuurlijk niet ongemerkt voorbijgaan.

Het Bonifatiusjaar 2020/2021 biedt onder de vlag van ‘het goede dat ons verbindt’ een heel gevarieerd programma voor jong en oud, kerkelijk en niet-kerkelijk. We leren de Engelse missionaris Bonifatius en zijn erfenis kennen via lezingen met diverse (internationale) kerkleiders, tentoonstellingen en een echte musical. Onze voetbalteams doen mee met de internationale Bonifatiuscup. We gaan met Bonifatius op weg als pelgrims, zowel te voet als ook op de fiets. We laten ons door hem en door de Bijbel (die hij altijd bij zich had) inspireren tijdens oecumenische vieringen en bij orgel- en carillonconcerten. En we herbeleven zijn tijd door met elkaar Gregoriaanse liederen te zingen, middeleeuwse maaltijden te nuttigen en een bezoek te brengen aan Dokkum in Friesland waar zijn martelaarsdood uit 754 nog jaarlijks wordt herdacht. Maar natuurlijk verdient Bonifatius ook in de provincie Utrecht blijvende aandacht en daarom krijgt hij aan de Pieterskerk te Breukelen (net als in Wijk bij Duurstede) een bijzondere gevelsteen en in de Petruskerk te Woerden een fraai glas-in-loodraam (naast de protestantse martelaar Jan de Bakker).

In het Nederlands Dagblad is een uitgebreid verhaal opgetekend over Bonifatius in Breukelen.

Publiciteit

In het Nederlands Dagblad verscheen een leuk en uitgebreid verslag over Bonifatius in Breukelen en wat dit vandaag te betekenen heeft.
Geloven in Breukelen: Bonifatius stichtte een kapelletje en verenigde het dorp | Nederlands Dagblad

Gevelsteen

Kunstenaar Serge van Druten heeft in 2016 in Wijk bij Duurstede een gevelsteen aangebracht in de kerk. Hiermee werd gemarkeerd dat Bonifatius voor het eerst voet aan wal zette in Nederland. Een ander ontwerp, maar nu ter herinnering aan het feit dat Bonifatius in 720 werkzaam was in Breukelen komt in 2021 in de buitenmuur van de Pieterskerk in Breukelen. We hopen dat u ook een financiële bijdrage wilt leveren aan dit heugelijke moment. Dat kan door een gift te geven. Er is totaal 20.000 euro nodig, waarvan we de laatste 2500 via Crowdfundig hopen op te halen. De overige middelen zijn al toegezegd door Cultuurfonds Stichtse Vecht, Socubel, Vrienden van de Pieterskerk, SBB Fonds, Stichting Brandspuithuisje Breukelen, Gemeente Stichtse Vecht en de Beyers Kameren Stichting. Doet u mee?

Dat kan via een ideal betaling

Serge van Druten toont 1e ontwerp in klei

Pelgrimage 2021

Pinksterochtend 31 mei 2021, pelgrimage

Met Bonifatius van Breukelen naar Woerden over de Hollandse Kade 18km.

• Start 9.30 uur Breukelen
    Pieterskerk, Straatweg 59, 3621 BH Breukelen (koffie / thee + aansluitend een korte viering)
  • Vertrek 10.30 uur
    naar Kockengen, OLV Ten Hemelopneming, Voorstraat 25, 3628 AJ Kockengen
  • Aankomst 12.00 uur Kockengen
    (korte viering, lunch met soep, koffie en thee en eigen brood meenemen)
  • Vertrek 13.00 uur
    naar Woerden, Petruskerk, Kerkplein 5, 3441 BG Woerden
  • Aankomst 16.30 uur Woerden
    (koffie en thee, slotviering)
  • Einde 17.30 uur

Er is een rechtstreekse treinverbinding tussen Woerden en Breukelen

Aanmelden en kosten Pelgrimage
Wij vragen minimaal € 7,50 euro als bijdrage in de onkosten, aanmelden kan op een later moment.

Het wordt een mooie voettocht over een eeuwenoud pad, ‘De Hollandse kade’.

Wij gaan op zoek naar de betekenis van Bonifatius in ons eigen leven en naar zijn betekenis in onze moderne tijd.

Wat betekenen de woorden van Bonifatius

‘Het goede dat ons verbindt’ ?

Er is verder ruimte voor stilte, bezinning en verbinding