De voorbereiding

In mei 2018 is het GT Batz orgel in de Pieterskerk te Breukelen pijp voor pijp ontmanteld. Ook de gehele kast is uit de kerk gehaald. Het geheel is naar de werkplaats van Van Rossum overgebracht. Een aantal foto's als impressie van deze operatie:

De restauratie

In de werkplaats is eerst de orgelkast weer hersteld. Daarna zijn de ambachtslieden begonnen aan het maken van de balgen volgens historisch model. Gelukkig konden in het balghuis nog voldoende aanwijzingen gevonden worden om ze in oude staat te herstellen.

Daarna is men begonnen aan het pijpwerk. Een geduldig werkje om elke pijp weer de juiste toon te laten spreken.

Naast de klankkleur is ook de kleur van de kast van belang. De schilder heeft daarom een verfonderzoek laten uitvoeren. Het orgel heeft een imitatie houtkleur gehad (4), maar de orginele kleur (2) komt in de buurt van de huidige kleurstelling. Die houden we dan ook aan om het orgel te schilderen.

Klinkt weer

De planning is om het orgel voor de kerst van 2018 weer in de kerk te laten klinken. Een periode van 9 maanden is echter te kort gebleken. Waarschijnlijk wordt het toch januari 2019 voordat het orgel terugkeert naar Breukelen.